Elképzelhető, hogy az országban elsőként alakult meg ilyen céllal és formában sportegyesület: 2011-ben kisgyermekes családok kezdeményezésére és szervezésében, már az induláskor is egyhangú önkormányzati elvi és anyagi támogatással, non-profit jelleggel, edzésdíjainkat „önköltséges szinten” tartva (2017-ben 3000-7000Ft/hó 2-3 alkalom/hét, 1-2órás foglalkozások/alkalom).

Az egyesület induláskori legfontosabb célja az volt, hogy a helyi gyerekek helyben történő színvonalas, napi rendszerességű sportoltatását biztosítani tudjuk több sportágban. Megalakulásunk évében 100fő körüli gyerek vett részt judo, labdarúgás, ritmikus gimnasztika foglalkozásainkon, jelenlegi sportolói létszámunk meghaladja a 450 főt (gyermek, ifjúsági és felnőtt korúak), 7 sportágban.

Alkalmazott és egyéb formában működő edzőink, önkéntes szakmai és egyéb, sportfoglalkozást lebonyolító segítőink száma ma már meghaladja a 20főt.

 

Indulás óta együttműködünk a helyi közoktatási intézményekkel (iskola, óvoda), kiemelten kezeljük az általuk javasolt tehetséges, nehézsorsú gyermekek foglalkoztatását (pl. ingyenessé téve számukra az edzéseken, versenyeken való részvételt). Megalapítottuk és finanszírozzuk (az idei tanévben 5. éve) a pátyi Jó tanuló – Jó sportoló díjat (helyi, Bocskais iskolás és egyben PSE-sportoló), amit az iskolai évzárón adunk át a kiváló tanulmányi eredményt és kimagasló sportolói munkát végző általános iskolás diákoknak (15-20fő).

Egyesületi alkalmi programjainkat a gyerekek minden szakosztályban nagyon várják és számolnak is vele (bemutató órák, nyílt edzések, mikulás és karácsonyi ünnepségek, kerek számhoz köthető edzések, közös program egy-egy megmérettetés után (hamburgerezés, sütizés), stb…).

 

Sportági, szakosztályi beszámolók:Judo

Krisztina Veres fényképe.

Kezdő és haladó tudásszintű korosztállyal dolgozik edzőnk 2011 óta, heti két foglalkozáson, két egymást követő időpontban, összesen közel 40 gyermekkel. Az év során egy törökbálinti versenyen vettek részt sportolóink.

„Június utolsó hetét a judosok edzőtáborban töltötték, 2011 óta már a hatodikat. A napi fárasztó 1,5 órás reggeli edzéseket biciklizéssel frissítettük, hiszen Pátyon belül ez volt a közlekedési eszközünk, ezzel mentünk ebédelni egy családi ház hangulatos kertjébe, onnan a teniszpályára. Két alkalommal, kihasználva a remek időt, bérelt busszal a budaörsi uszodában élvezkedtünk! Pénteken kerékpártúrával zártuk a sikeres hetet! Mindannyian várjuk a jövő nyári ismétlést! Balthazár Attila, edző”Kosárlabda

Heti két alkalommal vannak edzéseink az iskola tornatermében, egymás után 1 órás időtartamban, 3 korosztályban. 60 fős kerettel dolgozhat 2 edzőnk, ami a 4 évvel ezelőtti 20 fős létszámhoz képest óriási növekedést jelent. Ma már bajnokságban tudnak indulni, a Pátyi Sportegyesület csapataként, ami változás az előző évekhez képest, amikor a nagyobbak a Budakeszi csapatát tudták még csak erősíteni hiányos létszámunk miatt. D:\sportegyesulet\2018kozgyules\kepek2017\kosárhetvege2.jpg

A kisebbek havi rendszerességgel jártak kisebb hivatalos megmérettetésekre a környező településeken szervezett tornákra.

Az idei évben sem kellett már az alsós gyerekeknek mozogni az Öreg iskola és az Új iskola között, a kosarasok kapták meg a tornatermet a focisták terhére, a téli időszakban is.

Élményprogramunk 2017-ben:

Pátyi kosarasok a Magyar Kosárlabdázás Napján, Budapesten a Hősök terén.

„2017-ben ismét megrendezésre kerül a Magyar kosárlabda nagyszabású szabadtéri eseménye a Magyar Kosárlabdázás Napja. Ebben az évben 2 jubileumot is ünneplünk, az egyik a Magyar Kosárlabdázok Országos Szövetségének 75. évfordulója, a másik az Adidas Streetball Challenge 25 éves évfordulója. 
E jeles események kapcsán két napig tart a rendezvény, sztárfellépők és kiegészítő programok bevonásával. 

 

  Hősök tere, Budapest 1146, Magyarország

 

(idézet az esemény facebook oldaláról)

Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy minket, a Pátyi SE kosarasait meghívtak erre a rendezvényre. Streetball játék volt, ahol 3-3 játékos játszik egy palánkra. A kosárlabdázás élményén kívül több ajándékkal is gazdagodhattak a gyerekek, akik eljöttek.
Labdarúgás

Továbbra is a legnagyobb létszámot megmozgató szakosztályunk a labdarúgás, 150 fő feletti létszámmal. Ebben az évben minden Bozsik tornán 4 korosztállyal álltunk ki: U7, U9, U11, U13.D:\sportegyesulet\2018kozgyules\kepek2017\20170527 Bozsik U13.jpgAz előző évek fejlesztéseinek köszönhetően sportpályánk alkalmas Bozsik tornák rendezésére is, amit a tavaszi szezonban maximálisan ki is használtunk. Például májusban két tornát is rendezhettünk Pátyon. „Május 20-án Páty adott otthont az összevont alközponti Bozsik-fesztiválnak az U7 és U9-es korosztályokban: Páty történetének első ekkora méretű foci utánpótlás rendezvénye! 16 csapat szerepelt kb. 200 gyerek részvételével, közel 5 órás program keretében. Május 27-én az U11 és U13 korosztályok csaptak össze a pályán. A pátyi U11-es csapat jól szerepelt az erősebb csoportban.” Szabó Norbert, utánpótlás vezetőedző

A 2015-ös év után 2017-ben újra egy újabb korosztályt sikerült csapatként megszerveznünk, az U14-eseket, akik ősszel már bajnokságban is elindulhattak.Az U19, öregfiúk és felnőtt csapatunk szintén bajnokságban szerepelt az év során. A Pátyi Pincenapok alkalmával hivatalosan és nyilvánosan is megünnepelhettük U19-es csapatunk bajnoki 2. helyezését. Felnőtt csapatunk a megye III bajnokságban indult, számukra a legfontosabb cél ebben az évben a továbbjutás, melynek esélyeit az mlsz-es átszervezések, szigorítások nagyon megnehezítik. A tavaszi szezont a 2. helyről kezdhetjük és izgulhatunk a feljebb jutásért.

Télen, a teremhiány miatt már csak az ovisoknak tudjuk biztosítani a benti edzéseket, a többi korosztály továbbra is a műfüves pályán edz, csúsztatott időpontokban, estébe nyúló foglalkozásokon. Az U9-es korosztályunk is kiszorult a teremből, ennek sajnos lemorzsolódás lett a következménye, reméljük, hogy a tavaszi idényre újra visszahozzák a szülők a gyerekeket focizni.

Nyár elején és végén is tartottunk focitábort, alkalmanként 40-40 fiúval, 3 edzővel és néhány segítővel: „Nagyon jó hangulatban, hatalmas lelkesedéssel végezték a feladatokat a gyerekek, a versenyek szintén izgalmasan alakultak, a bemutatkozó sportok: teqball, lábtenisz, futchi, petanque pedig egytől-egyig nagy sikert arattak a játékosok és az edzők körében.”

„50 gyermek, 25-35 Celsius-fok, sok edzés, sok játék, nagy ebédelések, kirándulás, fagyizás, újra Buborék-foci és szülői felajánlások. Nagyon köszönjük a szörpöt, nyalókát, a holnapra ígért 100 palacsintát a felajánló anyukáknak! Ilyen csönd az egész tábor alatt nem volt, mint nyalókázás közben! „ Szabó Norbert, utánpótlás vezetőedző

 

Ovis mozgásfejlesztő torna

 

A legkisebbeknek szóló foglalkozás, - szintén a kezdetektől PSE keretein belül -, ami a rendszeres mozgásra szoktat. Játékos formában fejleszti az alapmozgás készségeket 3 éves kortól. Egyre több hiperaktív és kisebb mozgási rendellenességgel rendelkező gyermek van ebben az életkorban. Sokat segít számukra a rendszeres, célzott testmozgás. 

Idén 30-35 fővel, két csoportban tartja nekik a foglalkozásokat ismerős óvónénijük.

 

Ökölvívás

 

Szakmailag egyik legtapasztaltabb edzőnk színvonalas és népszerű edzései heti két alkalommal zajlanak az új iskolában, egyszer – a termet megosztva a szertornával - a nagy tornateremben, egyszer a tornaszobában. Edzőnk rugalmasságának köszönhető, hogy a tornászok javára lemondott a teremhasználatról és eszközök nélküli (bordásfal, bokszzsák) edzéseket tart a tornaszobában.

Bár az ökölvívás nem tartozik a legnépszerűbb sportok közé, edzőnk ajánlását olvasva ajánlható mindenkinek: „Miben segít az ökölvívás?

 • Elsősorban az önvédelemben.

 • Az edzések által fejlődik a testi erő, gyorsaság, állóképesség.

 • Segíti, a helyzetfelismerést és a koncentrálóképességet.

 • A mozgás befolyásolja, a szervezet fejlődését, hozzájárul a légző- és keringési rendszer teljesítőképességéhez, a csont és izomrendszer teherbíró képességének növekedéséhez.

 • A sport egészséges életmódra nevel.

 • Fejleszti az alkalmazkodó képességet.

 • Megerősödnek bizonyos személyiségtulajdonságok: mint a bátorság, a fegyelmezettség és kitartás.

 • A közösségi élet alakulásához fontos tulajdonságok fejlődnek: pl. egymás segítése.

 • Fejleszti a feladattudatot, feladattartást és az önálló helyzetmegoldó képességet.

 • Segíti az ingerületi és gátlási folyamatok egyensúlyba kerülését.

 • A mozgástapasztalatok bővítésével, fejlődik a cselekvő- és feladatmegoldó képesség.”
Ritmikus gimnasztika – esztétikus gimnasztika

Szakosztályunk a kezdetektől fogva a PSE keretein belül dolgozik, 2011-ben 20 fő alatti létszámmal, jelenleg 65 sportoló lánnyal és 2 edzővel. A szertorna javára itt is lemondtunk a teremhasználatról, így versenyzőink nem megfelelő körülmények között kénytelenek felkészülni a 2017/2018-as tanévben is. D:\sportegyesulet\2018kozgyules\kepek2017\20170506torokbalint2.jpg

2017 mozgalmas év volt számunkra, tavasszal részt vettünk a Művészi Gimnasztika Gála meghívásos versenyen, a Ritmikus Gimnasztika Szövetség által kiírt Berczik Sára emlékversenyen), ősszel és télen országos megmérettetéseken (Berczik Sára Emlékverseny, Viktória Kupa)

Eredményeink:

A tavaszi Berczik Sára Emlékversenyre egy csapat és 4 páros gyakorlattal készültünk. Egy arany, három ezüst  egy bronz minősítés.

Viktória Kupa: Serdülő korcsoportban – 1 első helyezés arany minősítéssel (páros),
Junior korcsoportban -  1 ezüst minősítés (trió),  a  felnőtt korcsoportban – arany minősítés (páros).

Májusban a szakosztály ellátogatott a Ritmikus Gimnasztika Európa Bajnokságra, amely 18 év elteltével újra Magyarországon került megrendezésre.

Június végén pedig egy Pátyon megrendezésre került edzőtáborban mélyítettük el tudásunkat az RG-ben és a barátságokat egymással. 

Idézetek a lányoktól:

„ Azt hiszem ez a pár nap mind az egyesület, mind a résztvevők számára különleges volt. Az idei az első ritmikus gimnasztika edzőtábor Pátyon és reményeink szerint nem az utolsó. Az izomláz mellett rengeteg új élménnyel, barátsággal és pár új csapattárssal is gazdagodtunk. Köszönöm ezt a hetet a sportegyesületnek, a szüleimnek, az edzőimnek és a csapattársaimnak. Felejthetetlen volt.”

„Az volt a legjobb, hogy együtt lehettem az rg-s társaimmal! Még egy héttel többet rg-zhetek, mint alapból. Láthatom nyáron is az edzőimet. …és jó volt a kaja.”

„Kedves edzők, lelkes kis- és nagy gyermekek, móka, játék, vidámság és nem utolsóként rengeteg nyújtás, lazítás, erősítés meg persze új elemek gyakorlása biztató szavak mellett. RG edzőtábor 2017”

 

A téli versenyek után legnagyobb korosztályunkkal egyeztetve új irányban indultunk el az edzések és versenyeztetések területén: a „nagylányok” (13-17évesek) 2018-ban esztétikus gimnasztika versenyekre készülnek, mely teljesen új kihívás nekik és az edzőknek is.Sakk

D:\sportegyesulet\2018kozgyules\kepek2017\sakkpincenapok2.jpg

„2013-ban vetődött fel a gondolat, hogy Pátyon jó lenne szervezni egy sakkcsapatot. Több tehetséges, sakkszerető gyereket láttunk a faluban, akiknek nem volt lehetőségük rendszeres sakkoktatásra, versenyzésre. Két, a sakkot „újrakezdő” apuka kezdeményezésére a Pátyi SE keretein belül létrehoztuk a sakk-szakosztályt. Elsősorban gyermekek oktatására, versenyeztetésére gondoltunk, de a távlati terveinkben szerepelt az is, hogy a Nemzeti bajnokságban egy felnőtt csapatot is szerepeltessünk.

A következő tanévtől kezdve már hetente egy alkalommal elkezdtünk ingyenesen látogatható sakk-szakkört tartani a helyi általános iskolában, hogy népszerűsítsük sportágunkat és kiválasszuk a tehetségesebb gyerekeket. Ezzel párhuzamosan a helyi Művelődési Házban is elkezdődött a munka, itt már 2 csoportban, a gyerekek tudásszintjének megfelelően. A kezdő gyerekekkel mesterjelölt sakkozók foglalkoznak, a középhaladókkal pedig az ország egyik legjobb ifjúsági edzője, Pálkövi József nemzetközi mester. A legjobbak a felnőtt edzésre csatlakoznak be, amit szintén Pálkövi József tart. Immár 4. éve, hogy hetente rendszeres edzéseket tartunk a gyerekek számára.

Többször indultunk már az országos ifjúsági és gyermek csapatbajnokságon, ahol jól szerepeltünk.

A tavalyi évben a Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság Hivatalos osztályában is indultunk.

Egyéni korcsoportos bajnokságokon és diákolimpiákon is rendszeresen részt vesznek játékosaink. A legjobb diákolimpiai eredményt ifj. Gombócz Ferenc érte el, 2016-ban a fiú II. korcsoportban a „profi”- kategóriában országos bajnok lett. Még ugyanebben az évben az Országos Korcsoportos bajnokságon az U12-es kategóriában bronzérmet szerzett.

2017-ben pedig a Korosztályos Európa-bajnokságon szerepelt Romániában és a 137 indulóból a 42. helyet szerezte meg. (Egyesületünk megalakulásától számított 6. évben!)

Legtehetségesebb gyermekeink az immár két éve NB2-ben szereplő felnőtt sakkcsapatunkban is játszanak. Szinte minden mérkőzésen 4-5 ifivel áll ki a csapat (a kötelező 2 helyett!).

Egyéni versenyeken is szerepelnek a gyerekek itthon és külföldön is. Az idei évben immár második alkalommal rendeztük meg a Pátyi Pincenapok FIDE-sakkversenyt, amelyre 3 ország 75 versenyzője nevezett. Ezt a versenyt is elsősorban azért hoztuk létre, hogy a környékbeli versenyző gyerekeknek legyen lehetőségük egy kevésbé költséges FIDE-versenyen indulni, felnőttek ellen játszani, erősödni.

Részt veszünk a község kulturális életében is, hogy jelenlétünkkel is népszerűsítsük a sakkot. Az említett FIDE-versenyen kívül ősszel pl. a Pátyi CivilÍzáció rendezvényen „sakkos gyros”-t készítettünk, decemberben pedig nyílt Mikulás-kupát rendezünk (faluszinten hirdetve). „ Gombócz Ferenc szakosztályvezető

 

Szertorna

D:\sportegyesulet\2018kozgyules\kepek2017\szertorna1.JPG

„A budai régióban az iskoláskorú gyerekeknek a mai napig nagyon kevés lehetőségük van, hogy megismerkedjenek a szertornával. Főként szülői kezdeményezésre Egyesületünk úgy döntött, hogy torna szakosztályt indít annak érdekében, hogy a labdasportok mellett, minél több gyerek tornázhasson. A rendelkezésre álló tornaszerekkel (talajszőnyeg, gyűrű, svédszekrény, minitrampolin) 2013-ban heti két alkalommal elkezdődtek a tornaedzések a pátyi általános iskola tornatermében, a kezdetekkor 1 edzővel. Tekintettel arra, hogy 20-30 km-es körzetben nincs szertorna oktatás, edzéseinket a pátyi gyerekeken kívül a Zsámbéki medence több településén (Budakeszi, Biatorbágy, Zsámbék, Telki, Budajenő, Mány, Gyermely), illetve Budapesten élő gyerekek is látogatják. Már a kezdeti magas részvétel is igazolta, hogy szükség van ennek a nagyon szép és egyben nagyon nehéz sportágnak a bevezetésére. Ma már 2 segédedző és 2 önkéntes is részt vesz a foglalkozások megtartásában (60 fő körüli létszám). Elsődleges célunk, hogy az alsós és felsős korú gyerekek az edzések során tartásjavító tornával, erő- és mozgáskoordináció fejlesztő gyakorlatokkal, akrobatikával, testnevelési játékokkal ismerkedjenek meg külön-külön képességeikhez mérten. Célunk továbbá, hogy azoknak a gyerekeknek, akik a szabadidő sportnál többet szeretnének elérni a szertorna sportágban, lehetőséget kapjanak új tornaelemek, gyakorlatok megtanulására, vagy akár versenyeken való részvételre. Legnagyobb nehézséget a tornaterem befogadóképessége, illetve a tornaszerek hiánya jelentette. Jelenleg nem rendelkezünk minden olyan tornaszerrel, amelyek a versenyzéshez szükségesek, ezért versenyzőinkkel Budapesten az Egyetemi Katolikus Gimnázium és a Magyar Testnevelési Egyetem tornatermében készülünk.

2015-ben fiú gyermek, serdülő és kadet korcsoportban 6 versenyzővel vettünk részt a MATSZ által rendezett országos versenyeken.

2016-os szezonban a női szakágban, ifi korcsoportban csapatban 7 versenyzővel vettünk részt, a fiuk versenyében pedig 4 fővel szerepeltünk (gyermek, kadet és ifi korcsoportban) az országos versenyeken.

2017-ben főként a szerek hiánya miatt, 6 fővel csak fiú versenyeken tudtunk részt venni csapatban és egyéniben. Kadet és ifi korcsoportban a MATSZ II. osztályú országos versenyén 3. helyen végeztek csapataink, egyéni összetettben pedig egy 3. két 5. egy 11. és egy 15. helyezést sikerült elérniük versenyzőinknek.

A sportág iránti nagy érdeklődésre tekintettel, 2015-től kezdődően minden évben szervezünk edzőtábort. 2017-ben június 19-től, 24-ig rendeztük meg idei táborunkat Pátyon az általános iskolában, ahol napi két alkalommal edzhettek tornászaink.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb sportág alapját, illetve szerves részét képezi a szertorna, ideálisnak tartjuk minden olyan iskoláskorú gyermek számára, aki akár versenyszerűen, vagy akár hobbi szinten szeretne sportolni.” Szakály Róbert, szakosztályvezető

 

Egyéb

 

2017-ben labdarúgás TAO-pályázat keretében a sportpálya további fejlesztése valósult meg (lelátó), egyéb pályázati forrásból a klubház energetikai felújítását végezhettük el. Működési költségeinkhez is pályáztunk támogatásra, melynek egy részét sikerült is elnyernünk.

 

Kosárlabda szakosztályunknak köszönhetően jogosultakká váltunk TAO-pályázaton való részvételre, így áprilisban beadhattunk működésre és fejlesztésre is pályázatot. Sajnos pályázatunk fejlesztési része a helyi jogszabályi módosítások hosszadalmas lefolytatása miatt nem mehetett át, így nem csak egy új tornacsarnok felépítését nem nyertük el, hanem egy adminisztrációs félreértés miatt a működési költségeink finanszírozásához sem kaptuk meg a támogatást.

Idén tavasszal kosaras TAO-pályázatunkat újra beadjuk, reméljük, hogy nem gördülnek újabb adminisztratív és egyéb akadályok a pozitív elbírálás útjába.

 

A tervezett tornacsarnokra nagy szüksége van az egyesületnek, hiszen ebben az évben is csak egy normál méretű tornaterem és egy kis tornaszoba állt a rendelkezésünkre a teremfoglalkozások lebonyolításához. Egy-egy alkalommal a Waldorf iskola közösségi termét vehettük igénybe, amikor iskolai foglalkozások miatt kiszorultunk az iskola épületéből. Ezek között a körülmények között nem beszélhetünk további fejlődésről, illetve nem tudjuk biztosítani kereteinken belül jelenleg (pl. a felmerült felnőtt ökölvívás és felnőtt judo-oktatás) a faluszintű sportoltatást.

 

A már említett Jó tanuló – Jó sportoló díjon kívül 2017 őszén támogattuk az iskolai testnevelést is kb. 100000Ft-nyi sporteszköz (labda, karika, labdatartó háló, babzsák, pingpong-ütők, -hálók, polyfoam) és 2 öltözőpad vásárlásával. Karácsonykor közös programot szerveztünk szakági szinten sportolóinknak, illetve az iskola tanárait leptük meg a 2018-as Pedagógus konferencia belépőjeggyel.

 

Fentieket összegezve elmondhatjuk, hogy 2017-ben is egy sikeres évet zártunk és feladatainkat ismerve a jövő évünkre is hasonlót tervezünk és kívánunk.

 

2018.03.02.

Események

Nincsenek események

Bemutatkozó videó

Nézze meg a hosszabb filmünket is!

Kövess minket!

Nyomtatványok

Kapcsolat

Postacím: 2071 Páty, Postafiók 73.
info@patyise.hu
Adószám: 18276510-1-13
Számlaszám: 10701180-67119916-51100005 (CIB Bank)

KÖVESS !