A ritmikus gimnasztikát (RG-t) a legnőiesebb olimpiai sportágként tartjuk számon. Rendkívül összetett és sokrétű mozgásanyaga átlag feletti koordinációs és motoros képességeket igényel és kifinomult sport-specifikus készségek kialakítását segíti elő. A sportágat igen korán, már 3-4 éves korban el lehet kezdeni, ebben az időszakban rendkívüli módon fejleszti a gyermekek finommotoros mozgását. Minden kislánynak előnyére válik a sportág, hiszen esztétikus, nőies és elegáns mozgást, mozgáskoordinációt, szép tartást, ritmusérzéket, hajlékonyságot és nem utolsósorban olyan összetett izomzatot alakít, amely a későbbiek során bármely más sportágban előnyükre válhat.

A sportmozgás alapja a klasszikus balett és a gimnasztika. Szabadgyakorlatokon kívül öt kéziszerrel dolgozunk, ezek a kötél, karika, labda, buzogány és a szalag. A versenyzőink egyéniben, valamint együttes kéziszer-csapatban mérettethetik meg magukat, ahol egy közösségként élvezhetik önfeledten a sportot.

Mint esztétikai sportág, a mozgás kiművelése, az előadásmód, a gyakorlat karaktere szerves része/hozzá tartozik a gyakorlat kivitelezéséhez. A „koreográfián” kívül a zeneválasztás is nagy fontossággal bír, hisz ezáltal igyekszünk fejleszteni a gyermekek mozgáskultúráját. Egy-egy kompozíció, látványos elemkapcsolat örömöt és élményt jelent a sportolónak és a nézőnek egyaránt.

Egy kis történelem

A ritmikus gimnasztika kizárólag női sportág. Kezdetben a szertorna egy ágazataként jelent meg az olimpiákon, mint együttes kéziszer-csapat. A magyar delegáció 1956-os melbourn-i olimpián érte el legnagyobb sikerét. Hazánk első nagy képviselője, akinek az esztétikus mozgásformát főképpen köszönhetjük: Berczik Sára. A ritmikus gimnasztika többszöri névváltoztatás után (művészi torna, művészi gimnasztika, ritmikus sportgimnasztika és 1998-tól ritmikus gimnasztika), valamint a sportág folyamatos fejlődését követően érte el mai formáját. A FIG (Nemzetközi Tornaszövetség) azon fáradozik, hogy minél objektívabbá tegyék sportágunk pontozását; így szabálykönyvünk olimpiai ciklusonként (4 évente) változik. Igyekeznek a szertechnikai és testtechnikai elemeket összhangban tartani a művészi értékeléssel, valamint egészségügyi szempontból értékelni a különböző nehézségű elemek végrehajtását.

Egyesületünkbe szeretettel várunk minden nagycsoportos óvodás és iskolás kislányt, akik szeretnének ezzel a gyönyörű sportággal megismerkedni!

Vezetőedző: Kéringer Johanna

tel.: 06204533594

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Havidíj: 5000Ft, versenyzőknek 6000Ft

Események

Nincsenek események

Bemutatkozó videó

Nézze meg a hosszabb filmünket is!

Kövess minket!

Nyomtatványok

Kapcsolat

Postacím: 2071 Páty, Postafiók 73.
info@patyise.hu
Adószám: 18276510-1-13
Számlaszám: 10701180-67119916-51100005 (CIB Bank)

KÖVESS !