Mi is jelent ez a betűkapcsolat?

A ritmikus gimnasztika vagy röviden RG (régebben ritmikus sportgimnasztika vagy röviden RSG) egy pontozásos női versenysport. A balett, a torna és a tánc összevonása figyelhető meg benne. A versenyzők egyénileg vagy csapatban mérettetik meg magukat, és öt kéziszerrel dolgoznak, ezek a kötél, a karika,a labda, a szalag és a buzogány. Magyarországon bemutató kéziszerekkel is lehet dolgozni a C kategóriás versenyeken, melyek fátyol, zászló, legyező, dob, stb.. lehetnek. Ezeken a versenyeken páros és trió gyakorlatokkal is lehet nevezni.Itt a zeneválasztási lehetőség is tágabban értelmezett. Ennek a kategóriának a célja az, hogy a sportág minél inkább megőrízze művészi jellegét, melyet Berczik Sára határozott meg a múlt század elején. Emellett a sportág jelenlegi nemzetközi szabályaihoz alkalmazkodik, de technikai színvonalában olyan célokat tűz ki, melyet akár olyan sportolók is el tudnak sajátítani, akik heti 2-3 alkalommal jutnak edzési lehetőséghez. A sportágban megadott elemeket kell belekomponálni egy másfél perces gyakorlatba és minden gyakorlatot zene kísér. A zenének és a tornásznak egységet kell alkotniuk, kerülvén a spontán zenei aláfestést. Elemfajták: hajlékonyság, ugrás, forgás, egyensúly.

Egy kis történelem

A ritmikus gimnasztika kizárólag női sportág. Versenysporttá szervezése művészi torna néven, a Szovjetunióban kezdődött meg 1936-ban. A magyar csapat legnagyobb sikerét 1956-ban a Melbourne-i Olimpián érte el, aranyérmet nyertek az akkor még szertorna keretein belül szervezett versenyen. Ritmikus Sportgimnasztika elnevezést az 1973-as Rotterdami Világbajnokság után vette fel a sportág. Olimpián a sportág 1984-ben szerepelt egyéniben, majd 1996-tól az együttes kéziszercsapatok versenye is felkerült az olimpia műsorára.

Hazánk jelenlegi büszkesége pedig Vass Dóra, aki idén huszonnegyedikként végzett a ritmikus gimnasztikázók moszkvai világbajnokságán az egyéni összetett fináléban.

Miért is válasszuk leányainknak?

„A mozgástanulás szempontjából a 3-10 éves időszak a legfontosabb az ember életében, mivel ez a korosztály a legfogékonyabb a pszichomotoros tanulásra. Amit ebben az időszakban elmulasztunk, azt a későbbiek folyamán nem, vagy csak nagyon alacsony hatásfokkal tudjuk bepótolni. Ebben az életkorban alapozódik meg a gyermek egészségi állapota, illetve alakul ki a rendszeres testneveléshez való viszonya, tehát az ilyen korú gyermekek mozgásfejlődésére kiemelten kell figyelni.

Ezenkívül a Ritmikus Gimnasztika a világ egyik legnőiesebb sportága, a legszebbnek választott olimpiai sportolók nagy része ebből a sportágból kerül ki. :-)

Vezetőedző: Beznák Katalin

tel.: +36309503339

Edzések időpontja: szerda, péntek 15:45-17:00, Bocskai u.i Ált. Isk. tornaterme, versenyzőknek egyéb időpontban és helyszínen.

Események

Nincsenek események

Bemutatkozó videó

Nézze meg a hosszabb filmünket is!

Kövess minket!

Nyomtatványok

Kapcsolat

Postacím: 2071 Páty, Postafiók 73.
info@patyise.hu
Adószám: 18276510-1-13
Számlaszám: 10701180-67119916-51100005 (CIB Bank)

KÖVESS !